erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID: 744   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/744

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Gesloten hoeve, gelegen op de hoek met de Lindestraat. De inplanting is oud: reeds op de Ferrariskaart is hier een gesloten hoeve aangeduid. In 1846 (Atlas van de Buurtwegen) is de vorm geëvolueerd naar semi-gesloten. Van het oorspronkelijke gebouw rest waarschijnlijk slechts de oude kern van de oostelijke vleugel, zijde Lindestraat, waarin zich thans de inrijpoort bevindt; deze heeft een sluitsteen met datering 1893, verwijzend naar de aanpassing van de dienstgebouwen en de bouw van het huidige woonhuis.

Woonhuis aan de zijde van het Demerplein, zes traveeën en een bouwlaag onder wolvedak (mechanische pannen). Bakstenen gevel, voorzien van strekse, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels en luiken. Deur in een gelijkaardige omlijsting.

Hoewel de vleugel aan de zijde van de Lindestraat (zadeldak met Vlaamse pannen) waarschijnlijk eveneens dateert uit eind 19de eeuw, wijst het (her)gebruik van mergelsteen voor de banden mogelijk naar de oudere kern. Korfboogvormige, bakstenen inrijpoort, voorzien van een hardstenen sluitsteen met het opschrift: H.B.C.M./1893.

De hoeve werd voor kort gerestaureerd en de dienstgebouwen werden aangepast.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/744 (Geraadpleegd op 25-02-2020)