• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voormalige notariswoning, in de jaren 1860 met paardenmolen, eind jaren 1880 stokerij, begin 20ste eeuw tot de jaren 1950 brouwerij, laatste brouwers Coolsaet.

Burgerhuis met voortuin en links gekasseide oprit naar achterin gelegen voormalige brouwerijgebouwen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met begin 19de-eeuwse kern, aangepast begin 20ste eeuw. Gepleisterde en witgeschilderde straatgevel op arduinen plint gemarkeerd door een geblokt middenrisaliet en hoekpilasters. Horizontaliserend arduinen kordon en aflijnende houten kroon- en tandlijst op klossen. Rechthoekige vensters op doorgetrokken dorpels, op de bovenverdieping in geriemde omlijsting met oren. Rondboogdeur onder geprofileerde booglijst met diamantkop gevat in aangepaste omlijsting met geblokte pilasters op arduinen sokkel, composiet kapiteel en toegevoegde consoles onder geprofileerde waterlijst.

Achteraan gekasseide binnenplaats met bedrijfsgebouwen onder schild- en zadeldaken (pannen, nok parallel aan en loodrecht op de straat) uit de jaren 1860 en hoge bakstenen schoorsteen van vroegere stoomketel van de jaren 1880.

Binnenplaatsgevel van gewitte baksteen, drie traveeën met rechthoekige nissen afgelijnd door baksteenfries. Centrale verbrede korfboogdoorrit met links vroegere gistingsplaats onder bakstenen troggewelven, achteraan vroeger ketelhuis en sporen van vierkante schoorsteen. Rechter travee met gedichte korfboog, rechthoekige deur en bovenlicht.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

In oorsprong gebouwd voor dokter Frans Vlaminck rond 1765. Daarna achtereenvolgens bewoond door de uit Ierland ingeweken geneesheer Edmund Stapleton, de notarisfamilie Calewaert, de stokersfamilie Toye, brouwer Alfred Goeminne en ten slotte brouwer Coolsaet die de brouwersactiviteiten stopte in 1955.

Heden is enkel het burgerhuis met voortuin bewaard. De gekasseide oprit en binnenplaats, evenals de voormalige brouwerijgebouwen aan de binnenplaats, met onder andere een ketelhuis met schoorsteen, zijn niet langer aanwezig.

• MEIRHAGHE H., VAN DER MEREN C. 2020: Van Leo en Deo Stapleton, neergang in mineur van een illuster geslacht, in: Heem- en Geschiedkundige Kring Hultheim, jaarboek 2020, 116.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2012-2018, Brouwerijstraat 11, Kruisem [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 8 juni 2022).