erfgoedobject

Sint-Elooiskapel

bouwkundig element
ID
74405
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74405

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Elooiskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Elooiskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijke kapel reeds vermeld in 1375 in de inventaris van Johanna vander Corben en vermoedelijk gelegen op de hoek met de Colijnstraat (zie de Ferrariskaart). Huidige kapel gebouwd tegenover het Goed ter Corpen door de toenmalige eigenaars, de familie De Pourcq, in 1781. Herhaaldelijk gerestaureerd onder meer in 1901, 1939, 1975 en 1981. Belangrijke bedevaartkapel en halte in de paardenommegang, heringericht na de godsdiensttroebelen in 1625. Verankerde heden witgekalkte bakstenen kapel (voorheen roodgeschilderd) met grijsgeschilderde plint onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) tussen aandaken met vlechtingen. Rechthoekige plattegrond. Zijgevels met oculi en aflijnende geprofileerde hollijst. Voorgevel met getoogde getraliede deur en rondboognis onder waterlijst.

Interieur. Blauwgeschilderd tongewelf en gepolychromeerd beeld van Sint-Elooi op gemetste sokkel met tekst.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Elooiskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74405 (Geraadpleegd op )