erfgoedobject

Stichting Veranneman

bouwkundig element
ID
74413
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74413

Juridische gevolgen

Beschrijving

Stichting Veranneman, centrum voor beeldende kunst, gebouwd in 1972-74 door E. Veranneman en zijn echtgenote naar ontwerp van architect Ch. Van der Plaetse. Ensemble bestaande uit vijf zeshoekige cellen opgetrokken uit baksteen onder afgeschuinde leipannen daken of platte daken met bovenlichten, ingeplant in het golvende landschap. Verschillende cellen met specifieke bestemmingen en in de benedenverdieping een zaal voor het vast kunstbezit en diverse lokalen. De tuin, aangelegd door C. Vermander, werd opgevat als een openluchtmuseum.

  • VERLINDEN A. - LAGAE J., Architectuur in de provincie, Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 1993, p. 63.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2000: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het centrum voor beeldende kunst is aangekocht door een schoenenfabrikant en in 2009 verbouwd. Het gebouw werd behangen met loden platen en kreeg een nieuwe bestemming als schoenenmuseum SONS (Shoes or no shoes). Het museum is gericht op de schoen en bevat een kunstverzameling van tot kunst omgevormde schoenen.

  • Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in Oost-Vlaanderen (2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stichting Veranneman [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74413 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.