Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eclectisch burgerwoning met natuurstenen parement werd in 1881 ontworpen door architect H. Krekel voor François Bollen. Meester-steenhouwer F. Bollen had verder in de Paleisstraat, ter hoogte van de nummers 69-75, een steenhouwersatelier met een loods. Op nummer 106 liet hij een eigen woning bouwen. De verbouwing van de begane grond voor de inrichting van "VERHUIZINGEN JOS. NAEDTS" (inscriptie boven de poort) gebeurde rond 1929 naar ontwerp van E. Wattiez.

De smalle, hoge woning telt twee traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak en valt op door de rijk gedecoreerde, natuurstenen gevel, overeenstemmend met het beroep van steenhouwer van de bouwheer. De smalle deurtravee rechts is licht uitspringend en is bekroond door een boven de kroonlijst uitstekend dakvenster met versierde oculus en topstuk. De gevel is op de verdiepingen voorzien van imitatiebossage en is doorbroken door rechthoekige vensters, in de rechter travee onder entablement en in de linker travee gekoppeld met bewerkte tussenstijlen. Natuurstenen ornamentiek uit de neorenaissance zoals wortelmotieven, frontons, plantenslingers, cartouches. De gelijkvloerse verdieping werd rond 1929 voorzien van een bakstenen parement met poort in de linker en deur met modernistisch bovenlicht in de rechter travee.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1881 # 1212, 1929 # 34028.