Brandweerkazerne met officierswoningen

Beschrijving

Voormalige brandweerkazerne opgericht in 1908-1911 naar ontwerp van 1907 van Jan Van Asperen in samenwerking met A. Van Mechelen en Emiel Van Averbeke. Laatstgenoemde was verantwoordelijk voor de tekeningen van de gevels met decoratieve details typerend voor zijn architectuur.

Complex geheel met vleugels gegroepeerd rondom binnenplaats, voorgevel aan Paleis-, achtergevel aan Bestormingsstraat.

Vleugel aan Paleisstraat bestaande uit hoofdgebouw (mansardedak, nok parallel met straat) met toren en flankerende officierswoningen (zadeldak, nok haaks op straat). Sobere art-nouveaugevel van witte baksteen met functioneel en decoratief gebruik van blauwe hardsteen, onder meer voor parement van gelijkvloerse verdieping met opschrift "Brandweer". Samengestelde lijst- en puntgevels van negen traveeën en vier bouwlagen met hogere toren (zevende traveeën).

Links en rechts identieke officierswoningen met smalle deurtraveeën, markante gebogen erkers en puntgevels. Rechthoekige en rondboogvensters.

Hoofdvleugel met vier geprofileerde rondboogpoorten, bovenverdieping geritmeerd door lisenen en afgesloten met puntgeveltje, segmentboogvensters. Hogere torentravee met doorlopend, rondboogvormig afgesloten, verdiept muurvlak waarin gekoppelde rechthoekige en rondboogvensters, gebogen kroonlijst.

Sobere achtergevel van acht traveeën en vier bouwlagen, lijstgevel van witte baksteen met twee lichte risalieten onder topgevel. Rechthoekige vensters, gekoppeld in middentravee, laatstgenoemde met op begane grond twee brede rondboogpoorten in vlakke arduinen omlijsting.

Sobere baksteengevels aan de binnenplaats.

• AERTS W. 1977: Emiel Van Averbeke (1876-1946). Stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 136-137.
  • MOENAERT R. 1911: Nos planches, L'Emulation, 36.8, 64 en plaat 41.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita