Beschrijving

Achterin, bij de Leebeek ingeplante voormalige hoeve met losstaande bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant erf met centrale mestvaalt beschaduwd door een imposante plataan. Gekasseide toegang en ijzeren hek aan overhoeks ingeplante pijlers.

Ten noorden, oud boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met sporen van vlechtingen in linker zijpuntgevel, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel op gepikte plint. Eén behouden houten bolkozijn links en rechthoekige vensters onder houten latei in rechter travee; rechthoekig en getoogd deurtje.

Ten oosten, tweede, groter en recenter boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw, binnenin 1712 en 1721 gedateerde haardbalken. Heden grondige renovatie aan de gang. Vernieuwd bakstenen geelgeschilderd parement met gekoppelde rechthoekige vensters met houten lateien en rechthoekige deur in nieuwe bakstenen omlijsting in rechter travee. Rechts aangebouwde gemetste aardappelkelder onder tongewelf. Aangepast interieur.

Ten zuiden, imposant bakstenen bedrijfsgebow met dwarsschuur en stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met verluchtingsspleten in rechter zijpuntgevel. Gevelhoge rechthoekige poort en uitgebouwde stallen in rechter travee, rechthoekige staldeuren links.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen