Pastorie Sint-Jan-Baptistparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Jan-Baptistparochie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie ingeplant ten noorden van het kerkhof, achterin een ommuurde beboomde tuin aan de straatbocht waardoor een driehoekig pleintje ontstond ervoor. Toegankelijk via een poortgebouwtje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat) met korfboogdeur en bekronende nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en kruis van circa 1910. Tweede deur in noordelijke kerkhofmuur.

Dubbelhuis met oude kern, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw en huidig voorkomen van circa 1910, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts aangebouwde, iets vooruitgeschoven travee met twee bouwlagen onder lessenaarsdak en in L-vorm aansluitende dienstvleugel met garage onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Beraapt heden beigegeschilderde voorgevel met rechthoekige vensters op arduinen dorpels, bewaard houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw en persiennes. Rechthoekige deur met bovenlicht. Beraapte rechter zijtravee en achtergevel met nieuw bakstenen parement en nieuwe vensters.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen