Hoeve Malpertuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Malpertuis

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve, heden zogenaamd Hoeve Malpertuis. Semi-gesloten hoeve met boerenhuis ten oosten, wagenhuis ten zuiden en vrijstaande schuur en stallen ten noorden op het begraasde erf met gekasseide oprit. IJzeren hek en nieuwe muur aan de westelijke straatzijde.

Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat), minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gewitte verhoogde erfgevel met grote ankers en gepikte plint. Rechthoekige vensters met houten lateien en luiken; nieuw houtwerk. Korfboogdeur met bovenlicht.

Ten noorden, gewitte vroegere bedrijfsvleugel met dwarsschuur en rechts uitgebouwde stallen onder golvend, deels uitgelengd pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat). Grote rechthoekige rolpoort en rechthoekige staldeuren onder houten lateien, verticale luchtspleten.

Ten zuiden, gewit wagenhuis en stal, verhoogd met een halve bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Rechthoekige poorten en deur onder houten lateien.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen