Brouwerij Snoeck en brouwershuis

Beschrijving

Voormalige brouwerij Snoeck en brouwershuis opgericht circa 1875 op de plaats van een bestaand hoevetje. Brouwerij ontmanteld tijdens de Tweede Wereldoorlog en sinds 1946 verbouwd tot mouterij. Stopgezet in 1975.

Zeer landelijk gelegen complex met achterin gelegen woonhuis en in L-vorm aan de straat ingeplante brouwerijgebouwen met vierkante schoorsteen ten noorden. Fraai ijzeren toegangshek aan vierkante gemetste pijlers tussen lage gebogen muurtjes ten oosten aan de straat.

Voormalig brouwershuis. Alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat) van circa 1875, aangepast eind 19de eeuw. Oorspronkelijk beraapte, heden bakstenen gevels op gecementeerde plint en aflijnende gepleisterde hoekblokken. Dubbelhuis met licht getoogde omlijste vensters met nieuwe luiken op de begane grond; bovenvensters met sluitsteen op doorgetrokken dorpels en getoogde deur met twee treden, in geblokte omlijsting. Deur met tussendorpel en bovenlicht. Gelijkaardige achtergevel met één verbreed venster links.

Voormalige brouwerijgebouwen. Volledig begroeide bakstenen gebouwen op L-vormige plattegrond, drie (?) en zeven traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen onder lage golfplaten zadeldaken (nokken parallel aan en loodrecht op de straat), van circa 1875, uitgebreid eind vierde kwart van de 19de eeuw, hoger opgetrokken voor de mouterij in 1946. Kleine rechthoekige vensters onder betonnen lateien. Drie boven elkaar liggende laaddeuren en katrol in voorpuntgevel palend aan de straat. Vierkante, naar boven toe verjongende bakstenen schoorsteen achteraan.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen