Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Fraai dorpshuis ingeplant in de noordwesthoek van het plein bij het begin van de Kloosterstraat. Iets hoger gelegen voortuin afgesloten door ijzeren hekken aan gietijzeren zuiltjes op bakstenen voet; toegangshek en drie treden tegenover de deur. Dubbelhuis van negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met centraal getrapt dakvenster, in zijn huidige vorm daterend van 1872 (zie jaaranker in rechter zijtopgevel) doch oudere kern van vroegere hoeve.

Geelgeschilderde bakstenen voorgevel met rechthoekige vensters op arduinen dorpels, persiennes en fijne waterlijstjes op doorgetrokken cordon. Spiegels onder de houten kroonlijst. Centrale rechthoekige deur met bovenlicht, ijzeren vulling, en bekronend dakvenster met gekoppelde rondboogvensters en ingeschreven oculus; blind schildje in top.

Gelijkaardige achtergevel met breed venster en toegevoegde deur in linker travee. Vrijstaande beraapte rechter zijpuntgevel met jaaranker op schoorsteen. Gekasseide oprit naar achtererf toegankelijk via ijzeren hek met initialen L V confer vroegere eigenaars Landrieu-Vyvens. Gekasseid erf met cirkelvormig parterre met siervaas en in U-vorm ingeplante vroegere bedrijfsgebouwen onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ten noorden, vroegere stalvleugel met verankerde gewitte gevels van acht traveeën met sporen van rondboogpoorten en rechthoekige deuren onder houten lateien; grijsgeschilderd houtwerk.

Ten zuiden, koetshuis met rechthoekige en steekboogpoorten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen