Pastorie Sint-Petrus en Urbanusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Alleenstaand gebouw met in L-vorm aangebouwd voormalig koetshuis, verbouwd tot garage, met gekasseid voorpleintje, oorspronkelijk onmiddelijk palend aan het kerkhof. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met achthoekig dakruitertje, gebouwd in 1853 ter vervanging van de oude, meer achterin gelegen pastorie. Gepleisterde en witgeschilderde voorgevel op grijze gecementeerde plint met keldergaten. Rechthoekige benedenvensters met persiennes en arduinen dorpels, rondboogvormige bovenvensters op doorgetrokken dorpels, imposten en aflijnende daklijst onder de houten kroon- en tandlijst op klossen. Rechthoekige deur in arduinen omlijsting op neuten, met imposten en hoofdgestel; nieuwe paneeldeur met bovenlicht. Beraapte zijgevels en gecementeerde achtergevel met aangepaste benedenvensters en centrale bordestrap met ijzeren leuning; lager gelegen beboomde tuin met vijver achteraan.

• Huise, Pastorie, Register van Beraedslaging van de Kerkfabriekraad (1850-1944).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen