erfgoedobject

Kasteel Den Ast

bouwkundig element
ID
74512
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74512

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Den Ast
  Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Historiek

Oorspronkelijk landhuis gebouwd door de Gentse bouwkundige L. Roelandt die in 1834 eigenaar was van het oude "Goed ten Ast" en de plannen tekende voor zijn buitenverblijf aan de zuidzijde hiervan. Volgens kadasterarchief voltooid circa 1850. Nadien herhaaldelijk aangepast onder meer circa 1900 en in 1920 door de toenmalige eigenaar, de Gentse industrieel G. Van Oost. Huidige toestand is resultaat van verbouwingen van 1958 naar ontwerp van architect F. Bonaert.

Kasteel met aanhorigheden met onder meer belvedèretoren en serres mooi ingeplant op de helling boven de beekvallei met aangelegde rozentuin ten westen en landschapspark met vijvers, toegankelijk via een hek aan de Korte Aststraat, door een, circa 1850 aangelegde dreef verbonden met de Lange Aststraat met monumentale afsluiting met ijzeren kettingen tussen vierkante sokkels met siervazen. Recenter toegangshek op het dorpsplein van Mullem (Oudenaarde).

Beschrijving

Oorspronkelijk landhuis vermoedelijk eenvoudig gepleisterd gebouw van vier traveeën en drie bouwlagen, links en rechts geflankeerd door lage aanbouwsels, circa 1920 aangepast met zijvleugels van drie traveeën onder leien mansardedaken met uitgewerkte dakvensters en pilastergevels in Lodewijk XVI-stijl. Huidig kasteel van tien traveeën en één en twee bouwlagen onder verspringende leien mansardedaken met behouden dakvensters. Gepleisterde en witgeschilderde gevels geritmeerd door pilasters waartussen heden overwegend rondboogvensters; oorspronkelijke rechthoekige vensters in zijtravee van hoofdgebouw en op de bovenverdieping. Toegevoegd balkon voor de twee middelste bovenvensters. Rechts bakstenen travee met keuken, garage en in L-vorm aangebouwde paardenstallen in neo-Lodewijk XVI-stijl, van circa 1920. Haast blinde beraapte achtergevel met drie vierkante bovenvenstertjes uitziend op het binnenerf van de hoeve.

Ten noordwesten van het kasteel, aan de straatbocht ingeplant dienstgebouw en belvedèretoren, volgens kadasterarchief opgetekend als paviljoen van 1854, in 1874 en 1887 respectievelijk rechts en links uitgebreid met dienstwoning en koetshuis en druivenserres aan de zuidelijke zijde. Aan de westelijke zijde, loodrecht aansluitende perzikenserre, heden rozenserre, met trapsgewijze verspringende daken door het dalend terrein.

Zogenaamde belvedère, gebouwd door L. Roelandt naar verluidt als astronomische observatietoren op het hoogste punt van de heuvelkam. Bakstenen toren op vierkante plattegrond van vermoedelijk oorspronkelijk vier bouwlagen begrensd door steunberen, later (circa 1920 ?) verhoogd met één verdieping in neo-Lodewijk XVI-stijl met afgeschuinde hoeken geflankeerd door gecementeerde Ionische pilasters en bekronende balustrade. Noordgevel met later ingebrachte korfboogpoort en gekoppelde rondboogvensters met behouden houtwerk met kleine roedeverdeling. Identieke zuidgevel en zijgevels met slechts één venster. Bovenste geleding met korfboogvensters in geprofileerde omlijsting en gelijkaardig houtwerk.

Binnenin ijzeren spiltrap tot de vierde bouwlaag en houten steektrapje met luik naar de belvedère.

Links en rechts aangebouwde, verankerde gewitte bakstenen dienstvleugels van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat) met halfronde dakvensters met speels omlijsting, in kern van 1874 en 1887. Aflijnende houten kroon- en tandlijst. Getoogde deur en vensters links en twee dito poorten in rechtervleugel. Vierkante vensters met kleine roedeverdeling in halve verdieping.

Zuidgevel over volledige breedte voorzien van een druivenserre en aansluitende broeikassen onder beglaasd lessenaarsdak. Ervoor ommuurde moestuin en ten westen, grote rozenserre uitziend op de rozentuin, aangelegd in twee fasen met onder meer parterres en gloriëtten door tuinarchitect en rozentuinspecialist J. Janlet.

 • Huise, pastorie, Brieven der kerkfabriek, 1827-1850.
 • Rijksarchief Ronse, Oud Gemeentearchief Huise, nummer 6bis.
 • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I, R. 22.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Brakel, Horebeke, Kruishoutem, Lierde, Zingem en Zwalm, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve 't Goed ten Ast

 • Is gerelateerd aan
  Hoveniershuisje van het kasteel

 • Is gerelateerd aan
  Vier boerenwoningen

 • Is deel van
  Korte Aststraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Den Ast [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74512 (Geraadpleegd op )