erfgoedobject

Romp van de Clementsmolen

bouwkundig element
ID
74525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74525

Juridische gevolgen

Beschrijving

De molenromp in rood baksteenmetselwerk is wat overblijft van de Clementsmolen. De stenen molen stopte met malen in 1940 en werd nadien omgevormd tot mechanische maalderij en uiteindelijk herbestemd tot verblijfsaccommodatie.

De Clementsmolen was oorspronkelijk een ronde stenen bergmolen die in 1902 achterin de Molenstraat nummer 39 werd opgericht door Clement D'hondt. In 1907 werd een mechanische maalderij toegevoegd. In 1924 koopt de familie Van Cauwenberghe de molen en bouwt er een molenaarshuis naast (Pluimke nummer 13). Door een storm op 14 november 1940 raakt de molen beschadigd en ontstaat er brand. Door de oorlogsomstandigheden wordt de molen niet hersteld. In 1952 wordt het gevlucht, en enkele jaren later in 1955, ook de kap verwijderd. Nadien wordt de romp ingekort en voorzien van een betonplaat.

De conische romp telt nu drie verdiepingen. Op de benedenverdiepingen steekt een rechthoekige deur onder houten latei. Hogerop drie getoogde vensters, waarvan één venster de deur vervangt die in oorsprong toegang gaf tot de eerste verdieping.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken, Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 381.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Lenaerts, Tom
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp van de Clementsmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74525 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.