• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Haast volledig gesloten hoeve mooi ingeplant in een bocht van de straat op de spliting met Loweg. Volledig gewitte verzorgde gebouwen rondom een verhard vierkant binnenerf met grasperk in plaats van vroeger mestvaalt, beschaduwd door een notelaar. Doorgang met ijzeren hek en gekasseide oprit in noordhoek. Gebogen voormalig wagenhuis van circa 1900, heden onder meer garages ten noordwesten in de straatbocht.

Ten noordwesten, iets achterin gelegen boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met sporen van vlechtingen van steiler dak in rechter zijpuntgevel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Vermoedelijk in de 19de eeuw verhoogde verankerde erfgevel op gepikte plint, afgelijnd door getrapte daklijst. Rechthoekige vensters met houten lateien, nieuw houtwerk en luiken. Getoogde deur in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst; nieuwe deur. Rechter zijpuntgevel met spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in geprofileerde rode bakstenen omlijsting en geflankeerd door twee venstertjes. Deels uitgebouwde achtergevel onder doorgetrokken dakschild. Interieur. Bewaarde samengestelde balklaag met zware moerbalk met versierd uiteinde.

Ten oosten, aan de straat palende dwarsschuur van acht traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), rechter travee met 1780 gedateerd arduinen schildje. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint en aflijnende getrapte daklijst. Erfgevel met twee korfboogvormige poortopeningen, latere rolpoorten. Straatgevel met één rechthoekige en één gedichte poort.

Ten zuiden en ten westen, aansluitende stalvleugels met rechthoekige deuren en vierkante venstertjes.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen