is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goswin de Stassartstraat en aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoekhuis van twee bouwlagen met respectievelijk vier en twee traveeën aansluitend bij het ontpleisterde huis Sint-Janstraat nummer 13; dubbelhuis onder aaneengesloten zadeldaken (Vlaamse pannen).
Eertijds aan de Stassartstraat voorzien van trapgevel en aansluitende langsgevel met getrapte dakkapel, in de 19de eeuw omgebouwd tot de huidige lijstgevel, waarvoor bouwaanvraag van 1858. Volume, dakhelling, muurankers (157.) en deur wijzen op de oude kern. Gecementeerde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht; aangepaste rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels. Behouden beschilderde deuromlijsting van blauwe hardsteen (?) uit de eerste helft van de 18de eeuw: schouderboogdeur en bekronend rondboogvormig bovenlicht met geprofileerd beloop gevat in een geblokte omlijsting onder zware druiplijst met gestrekte uiteinden.
Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)