is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Speelhuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Stadswoning Speelhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Goswin de Stassartstraat en aanpalende straten
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsdeel rondom het aartsbisschoppelijk paleis en de kerk van Sint-Jan Baptist en Evangelist
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Speelhuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Diephuis, enkelhuistype van drie traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Witgeschilderde en bepleisterde lijstgevel - volgens A. Reydams van arduin - gedateerd 1731.
Gevelritme aangegeven door geblokte penanten op de begane grond en pilasters op de bel-etage. Horizontaal accent door middel van gekorniste een puilijst op régenceconsoles, entablement met trigliefen en casementen op de tweede bouwlaag en een eenvoudig 19de-eeuws entablement met een kroonlijst op klossen als gevelbekroning. Rechthoekige vensters.
Spiegelversiering op de verdiepte borstweringen. Rechthoekige deur.
Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)