erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID
74538
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74538

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Groot Begijnhof: begijnenhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
  Deze aanduiding is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dit begijnenhuis bevindt zich in het Groot Begijnhof van Mechelen. Belangrijke bouwhistorische elementen uit de beginperiode (± 1660) bleven bewaard. De woning werd in de loop van de geschiedenis verschillende keren aangepast, zoals in de 18de eeuw en is aldus ook een getuige van de evoluerende woonbehoeften en architectuurstijlen.

Beschrijving

Belangrijke bouwhistorische elementen uit de beginperiode (± 1660) bleven bewaard. De woning werd in de loop van de geschiedenis verschillende keren aangepast, zoals in de 18de eeuw.

Het betreft een dubbelhuis van vier zichtbare traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De woning heeft een beschilderde voorgevel met rechthoekige vensters voorzien van arduinen lekdrempels. Het rondboogdeurtje met typisch bekronend rondboognisje is gevat in een bakstenen omlijsting met imposten en sluitsteen.

De achtergevel is opgebouwd uit vijf traveeën waarvan twee vooruitspringend. De oorspronkelijke kruiskozijnen onder dubbele ontlastingsboog op het gelijkvloers werden vervangen door rechthoekige vensters.

De woning is opgebouwd uit een middengang met 19de-eeuwse slingertrap en kamers links en rechts. De kamer links heeft een stucwerkplafond met schouw (18de-eeuws) en een plankenvloer. Deze kamer geeft toegang tot een overblijfsel van een vroegere aanpalende kamer waarvan de schouw en kinder- en moerbalken gedeeltelijk zijn overgebleven. Rechts van de gang zijn er twee kamers waarvan één kamer een opkamer is. Deze opkamer heeft een vloer met gebakken tegels. De kamer aan de tuinzijde heeft een schouw met geprofileerde kooflijst en kleigewelven tussen de kinderbalken. De kelder onder de opkamer heeft een kruisoverwelving en een vloer in rode gebakken tegels.

Het dak heeft een asymmetrische opbouw waarbij de achtergevel op de verdieping hoger is opgetrokken dan de voorgevel, vermoedelijk om zicht te hebben over de centjesmuur. De originele eiken spantconstructie bleef bewaard. De dakbedekking bestaat uit oude Vlaamse pannen. Een gedeelte van de dakconstructie is in overkraging aan de tuinzijde omwille van de asymmetrische opbouw.


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002299, Begijnenwoning
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74538 (Geraadpleegd op )