Winkelhuis De Duif

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis De Duif

• is aangeduid als beschermd monument Winkelhuis De Duif

Beschrijving

Diephuis van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gelegen op de hoek met de Nokerstraat. Heden gecementeerde voorgevel met laat-barokke elementen uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Drie traveeën afgelijnd door hoekpilasters en uitlopend op tweeledige in- en uitgezwenkte geveltop onder gebogen kroonlijst met sluitsteen en gestrekte uiteinden. Aangepaste rechthoekige bovenvensters voorzien van beschilderde lekdrempels. Witgeschilderde cartouche met voorstelling van duif en opschrift "De Duif" op de borstwering. Rechthoekig zoldervenster met latei op consoles en gecementeerde sluitsteen; bekronend oculus eveneens voorzien van sluitsteen en flankerende rondboogvormige luiken in een gecementeerde bandomlijsting. Arduinen winkelpui met centrale deur onder druiplijst op gecanneleerde consoles.

Blinde zijgevel met duidelijke bouwnaad wijzend op nieuwe voorgevel en deels bewaarde zandstenen hoekblokken. Aansluitend bakstenen gebouw met iets hogere kroonlijst onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen); vier traveeën en drie bouwlagen; rechthoekige vensters met arduinen grijsgeschilderde lekdrempels; links gedichte deur.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde