erfgoedobject

Hoekhuis In den Hoedt

bouwkundig element
ID
74563
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74563

Juridische gevolgen

Beschrijving

In den Hoedt (zie opschrift), traditioneel hoekhuis in 1764 voorzien van een nieuwe voorgevel onder mansardedak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Enkelhuis met arduinen lijstgevel in rocaillestijl. Twee bouwlagen van vier traveeën waarvan de twee middelste traveeën hoger opgetrokken zijn tot een breed dakvenster gekantonneerd door voluten en bekroond door topstuk met jaartal 1764.

Aflijnende hoekpilasters uitlopend op lisenen; markante puilijst. Schouderboogvensters in een geprofileerde omlijsting met acanthusblad- en schelpsluitsteen, respectievelijk op de beneden en bovenverdieping. Dakvenster in een gelijkaardige omlijsting met doorlopende imposten en flankerende casementen. Borstweringen verfraaid door casementen met uitgeronde of versierde hoeken voorzien van opschrift: "IN DEN HOEDT". Centraal roosmotief en uitgewerkt schelpmotief respectievelijk op borstwering van bovenverdieping en dakvenster. Schouderboogdeur met rocaillemotieven in de zwikken en in de druiplijst opgenomen sluitsteen.

Bakstenen zijgevel (Nokerstraat) verlevendigd door zandstenen speklagen; zandstenen sokkel. Toegemetselde tudorboogdeur en twee rechthoekige vensters in een zandstenen omlijsting (hoekblokken) wijzend op de oudere kern. Rechtergedeelte in de 19de eeuw verhoogd met één bouwlaag onder afgesnuit zadeldak en voorzien van rechthoekige vensters.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis In den Hoedt [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74563 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.