erfgoedobject

Dokterswoning met erker

bouwkundig element
ID
74573
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74573

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning met erker
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Dokterswoning: erker
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

In de 16de eeuw woning van Joachim Roelants, lijfarts van Karel V. Volgens een aquarel van J .B. De Noter eertijds gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl van zes traveeën en twee bouwlagen gemarkeerd door centrale getrapte top en twee getrapte dakkapellen. Uiterst links een laatgotische erker.

Aangepast in de 19de eeuw doch met behoud van de laatgotische driezijdige erker: korfboogvenster tussen twee spitsboogvensters voorzien van visblaastraceringen en bekroond door hogels en kruisbloemen; kleine nis met Christusbeeldje van 1890 onder het centrale venster.

Huis afgebroken in 1969. Erker heropgebouwd evenals korfboogpoort eronder met nieuwe materialen onder leiding van S. Van Craen en opgenomen in nieuwe bouw van tien traveeën en vier bouwlagen.

  • RIJKSDIENST VOOR MONUMENTEN- EN LANDSCHAPSZORG, dossier nummer 4071.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk Archief: Sint-Romboutskerkhof.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, De Noter J.B., nummer 85.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dokterswoning met erker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74573 (Geraadpleegd op )