Algemene Werkplaats van het Zegel

Sedert 1868 postzegeldrukkerij. Naar verluidt voorheen kaarsenfabriek.

Ingewikkeld industrieel complex met verscheidene bakstenen gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw, van de straat afgezonderd door de huidige recente P.T.T.-gebouwen.

Hoofdvleugel. Uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw; voorgevel van tweeëntwintig traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak; geritmeerd door schoorsteenaanzetten uitgewerkt als lisenen; centraal risaliet van zes traveeën gemarkeerd door arduinen geblokte hoeklisenen. Rondboogvormige benedenvensters met doorgetrokken arduinen imposten. Voorts getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Houten kroonlijst. Rechts aanbouw van vijf traveeën en één bouwlaag onder plat dak. Rechthoekige vensters onder ijzeren I-balken; arduinen lekdrempels.

Interieur: bakstenen troggewelven tussen I-profielen op gietijzeren zuilen, veelal verborgen door schijnplafond. Kelder met kruisgewelven.

Naar verluidt bewaarde handpers van tussen beide wereldoorlogen met opschrift "Ideal A. Hogenforst Leipzig F. n° 46".

Ten noordwesten van en parallel met de hoofdvleugel. Constructie met gelijkaardig uitzicht van acht traveeën en twee bouwlagen. Ruimte tussen beide vleugels dichtgebouwd door latere verbindingsconstructies en ronde fabrieksschouw.

Interieur: gietijzeren I-balken op I-profielen.

Ten noordwesten. Binnenplaats met noordvleugel van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Empiregetinte rondboogvensters met arduinen imposten op de begane grond; rechthoekige bovenvensters met arduinen lekdrempels; keldergaten.

Ten noordoosten van de hoofdvleugel. Vleugel uit het tweede of derde kwart van de 19de eeuw met latere aanpassingen; drie en zestien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (golfplaten en mechanische pannen). Rondboogvormige benedenvensters in de noordoostgevel, brede rechthoekige bovenvensters, onder I-balken; getoogde bovenvensters in oostgevel. Latere aanbouw ten oosten.

Interieur: ijzeren I-balken op gietijzeren zuilen.

Zuidwestvleugel. Uit de eerste helft van de 19de eeuw van vier en twaalf traveeën (zijde Vaartdijk) en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen). Zuidwestgevel: getoogde bovenvensters; rondboogvormige benedenvensters met arduinen imposten en doorgetrokken lekdrempels in zes linkertraveeën. Zes rechtertraveeën: begane grond met aangepaste en gedichte muuropeningen; bewaarde rondboogvormige bovenlichten met waaiervormige roedeverdeling.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde