Gildehuis De Hoorn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildehuis De Hoorn

• is aangeduid als beschermd monument Gildehuis De Hoorn

Beschrijving

Volgens A. Reydams voorheen zogenaamd "Hoorn", gildehuis van de rederijkerskamer de Pioen of Sint-Jansgilde. Interessant diephuis uit het einde van de 16de of het begin van de 17de eeuw, vier traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen, met later bijgebouwde lagere vierde verdieping onder afgeknot zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien en Vlaamse pannen).

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint. Per bouwlaag overkragende bovenverdieping met ordonnerende, uitgelengde pilasters op sokkels en geprofileerde consoles. Gelede kordonlijsten ter hoogte van dorpels en elke bouwlaag. Aangepaste gekoppelde rechthoekige vensters overspannen door gedrukte korfbogen met blinde verdiepte velden; verdiepte borstweringen. Omlopende kroonlijst op gegroefde uitgelengde modillons (19de-eeuws?). Bewaarde achterpuntgevel.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde