Burgerhuis van 1769 met poort

Beschrijving

Fraai Lodewijk XV-dubbelhuis met drie bouwlagen en dito traveeën onder mansardedak (leien), in 1769 gebouwd en circa 1917 door architect C. Van den Bergh hersteld.

Zandstenen lijstgevel met getoogde vensters en deur in geriemde arduinen omlijsting, voorzien van rocaillesluitsteen; op de bel-etage bijkomende gebogen lekdrempels en sierlijk uitgewerkte smeedijzeren leuningen. Kroonlijst onderbroken voor centraal schouderboogvormig dakvenster in geprofileerde omlijsting op neuten, onder bekronende gebogen druiplijst met gestrekte uiteinden.

Rechts ernaast: rechthoekige poort in laat-classicistische bepleisterde en witbeschilderde geblokte omlijsting uit het einde van de 18de eeuw. Aflijnende kroonlijst en blinde attiek.

• STADSARCHIEF MECHELEN, B6374: Van Den Bergh C., Opmeting van voorgevel van het huis Tichelrij nummer 1, daterende van 1769, met het oog op herstellingswerken, afdruk van pentekening (1917).

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde