erfgoedobject

Dokterswoning in neorenaissancestijl

bouwkundig element
ID
7461
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7461

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorname dokterswoning in neorenaissancestijl, naar een ontwerp door de architect Ernest Stordiau uit 1898. Opdrachtgever van de in Oudenaarde geboren arts Victor Diegerick (1859-1938), lid van de Société Royale de Géographie d’Anvers. Het bouwproject omvatte nog een rechts aanpalende woning van een bescheidener allure, die in 1980 met andere panden plaats maakte voor een nieuwbouwcomplex.

Ernest Stordiau onderscheidde zich als beginnend architect vanaf midden jaren 1880 met burgerhuizen in een geheel eigen, op de Florentijnse vroegrenaissance geïnspireerde bouwstijl. Tot de representatieve voorbeelden behoren het hotel Frédéric Belpaire uit 1887 aan de Sint-Jansvliet, en het woningensemble voor de Maatschappij van het Oostkwartier in de Stierstraat uit 1896. De architect drukte omstreeks de eeuwwisseling met talrijke realisaties een belangrijk stempel op de wijk Zurenborg, en speelde een vernieuwende rol binnen de Antwerpse art nouveau. In zijn behoudende late werk uit het decennium vóór de Eerste Wereldoorlog, liet hij zich vooral inspireren door de Franse Lodewijk XIV-stijl en het classicisme.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen, onder een zadeldak. Het gevelfront onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen, ruim verwerkt met contrasterende blauwe hardsteen voor de hoge sokkel, bossage, de brede puilijst, het balkon, vensteromlijstingen en de fries. Horizontaal geleed door de puilijst en het klassieke hoofdgestel, en opgebouwd uit regelmatige registers, legt de gevelcompositie de klemtoon op de twee middentraveeën, gemarkeerd door een balkon met balustrade en entablementen. De bovenvensters zijn gevat in een brede, geprofileerde omlijsting met waterlijst en bewerkte borstwering, waarbij imposten en schijven in de zwikken de typische rondboogopeningen van de tweede verdieping verrijken. Een middenkalf op kraagstenen scheidt portaal en bovenlicht. Het klassieke hoofdgestel bestaat uit een geornamenteerde fries en een houten kroonlijst met tandlijst op modillons. De vensters van de begane grond zijn verlaagd tot vitrines.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1898#1267.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2015


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dokterswoning in neorenaissancestijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7461 (Geraadpleegd op 26-02-2021)