erfgoedobject

Stadswoning De Pekton

bouwkundig element
ID
74623
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74623

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Pekton
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Pand uit de eerste helft van de 16de eeuw oorspronkelijk gelegen op de hoek van het nu verdwenen Stoofstraatje, verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien in situ heropgebouwd. In 1946 gesloopt en heropgericht in 1953 met vernieuwd materiaal naar ontwerp van architect J. Chabot, op de hoek van het Zwaanstraatje.

Hoekhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met dakvenster en dakkapellen. Bakstenen voorgevel van vijf traveeën op natuurstenen plint, kruiskozijnen op de begane grond en kloosterkozijnen op de bovenverdieping. Schuin ingeplante houten zijpuntgevel in de Zwaanstraat: begane grond met natuurstenen kruiskozijnen en sokkel; bovenverdieping in overstek met gekoppelde kruiskozijnen; geveltop op houten schoorstukken en afgelijnd door windbord.

  • GROOTAERS J., Houten gevels van laatmiddeleeuwse huizen te Mechelen, onuitgegeven licentiaatsverhandeling aan de K.U.L. (in voorbereiding, 1982), deel II nummer 7.
  • SERMEUS H., De houten huizen van Mechelen, Mechelen, 1981, p. 45.

Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Stadswoning De Pekton [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74623 (Geraadpleegd op )