erfgoedobject

Burgerhuis, gedateerd 1901

bouwkundig element
ID
74627
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74627

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien) onderbroken door een centraal dakvenster met puntgevel. Datering ANNO/1901 op cartouches in de boogvelden van derde bouwlaag.

Bakstenen lijstgevel met verwerking van grijze natuursteen en arduin voor de sokkel. Rondboogvormige benedenvensters en deur, laatstgenoemde met tussendorpel onder gekorniste puilijst. Bel-etage- en bovenvensters per travee gevat in een rondboognis. Brede middentravee met respectievelijk drielicht, voorzien van balkon, en kruiskozijn onder waaiervormige ontlastingsbogen. In zijtraveeën: rechthoekige vensters met tussendorpel, op bovenverdieping gemarkeerd door cartouche in het verdiept boogveld. Dakvenster met bolkozijn in rondboognis.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis, gedateerd 1901 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74627 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.