erfgoedobject

Nationale Bank van België

bouwkundig element
ID
74635
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74635

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nationale Bank van België, volgens P.K. Peeters naar ontwerp van Drossaert. Naar verluidt aangekocht door de bank in 1915; nadien ontpleisterd, aangepast en uitgebreid met het linkergedeelte naar ontwerp van architect L. De Rycker. Imposant neoclassicistisch gebouw van twee bouwlagen uit het einde van de 19de eeuw, gelegen op de hoek met de Louisastraat.

Baksteenbouw met verwerking van arduin voor plint, omlijstingen en verdere afwerking. Twee vleugels van respectievelijk drie en vijf traveeën onder een mansardedak (leien), gedomineerd door kwartrond hoekrisaliet onder een koepelvormig dak. "Klassieke" ordonnantie met twee registers, pilasters, puilijst, doorgetrokken lekdrempels en arduinen borstwering op de bovenverdieping en onversierd entablement. Rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting, op de bovenverdieping verfraaid door druiplijst onder de lekdrempels op consoles en casementen.

Rechthoekige dakkapellen geflankeerd door voluten en voorzien van gebogen fronton naast oculi. Hoekrisaliet gemarkeerd door ijzeren hekjes op de benedenverdieping en omlopend halfrond balkon met ijzeren hek op de bovenverdieping.

Links, aansluitend gedeelte van drie traveeën en één bouwlaag onder een plat dak met balustrade uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gelijkaardige rechthoekige vensters. Centrale rondboogdeur in een portiekomlijsting met driehoekig fronton.

Interieur. Neoclassicistisch interieur, grotendeels aangepast in de kantoren van de bank. Behouden stucplafonds, parketvloeren en schouwen in privé-gedeelte.

  • PEETERS P.K., Hoe dient er gebouwd in de oude stadskern?, in Handelingen van de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, 1942, 97.

Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Nationale Bank van België [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74635 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.