Stadswoning Gulden Rabat

Beschrijving

Diephuis met halsgevel in verweerde toestand; twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), 1724 gedateerd door middel van een gevelsteen in top.

Voorgevel met zandstenen parement geordonneerd door pilasters met gearceerde régencemotieven en gekorniste lijsten. Rechthoekige vensters en borstweringen, verfraaid met spiegels op de bovenverdieping. Geveltop afgelijnd door voluten op schouderstukken onder bekronend pseudo-fronton; schouderboogvormig zoldervenster in omlijsting met kwartholbeloop, voorzien van imposten, sluitsteen en druiplijst tussen flankerende omgekeerde voluten; aansluitend ovaal oculus onder gebogen waterlijst en balkgat. Begane grond van keldergaten voorzien. Arduinen rondboogdeuromlijsting, met gestrekte tussendorpel en ijzeren waaier.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde