erfgoedobject

Appartementsgebouw ontworpen door J. Chabot

bouwkundig element
ID
74677
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74677

Juridische gevolgen

Beschrijving

Appartementsgebouw met typerende afgeronde linkerhoektravee, uit de dertiger-veertiger jaren, gesigneerd "Jos Chabot - architect KMBA".

Bakstenen gebouw van vijf bouwlagen, met arduinen parement voor de begane grond. Lage horizontaliserende vensterregisters, doorlopend over de afgeronde hoek; metalen ramen en doorgetrokken dorpels.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Lift

De elektrische lift in de traphal werd vermoedelijk in 1938 door de Antwerpse liftenbouwer Daelemans geïnstalleerd. De lift in een open schacht is bestemd voor twee personen (nominale last 160 kg) en ontsluit vijf niveaus. De schacht wordt afgeschermd met eenvoudig stalen traliewerk met houten hoeken en structuurglas op de gelijkvloerse verdieping. Stalen vouwdeuren sluiten op de bordessen de liftschacht af. De oproepknoppen bij deze schachtdeuren zijn identiek en origineel, net als de bedieningsknoppen in de liftkooi. Deze kooi in eikenhout is toegankelijk via een houten vouwdeur. In de machinekamer bleef de originele aandrijvingsinstallatie bewaard.

  • Informatie verkregen van een mede-eigenaar (15 augustus 2018).
Auteurs: Becuwe, Frank
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Context

Ook de beide huizen naast dit nummer 1, namelijk de nummers 3 en 5, zijn van architect Jos Chabot én zijn gesigneerd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Appartementsgebouw ontworpen door J. Chabot [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74677 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.