erfgoedobject

Woning De Grooten Wolsack

bouwkundig element
ID
74693
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74693

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds muziekconservatorium. Breedhuis, dubbelhuistype, van acht traveeën en drie bouwlagen - waarvan een lagere derde verdieping - onder een schilddak (Vlaamse pannen).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op plint van arduin, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Links zijn zandstenen hoekblokken zichtbaar. Markant poortrisaliet. Arduinen rondboogpoort in een geprofileerde omlijsting met neuten, imposten en acanthusbladsluitsteen; flankerende pilasters met verdiepte schachten uitlopend op uitgewerkte consoles met bladmotieven die een balkon met gietijzeren hek schragen. Boventravee afgelijnd door lisenen; deurvenster op bel-etage en bovenvenster gevat in een riemomlijsting.

Voorts rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels, op de benedenverdieping voorzien van arduinen drempelconsoles en op de bel-etage van ijzeren hekjes. Rechts bijkomende rechthoekige doorgang. Entablement met kordon, spiegels, steigergatvullingen en gekorniste kroonlijst op modillons. Oudere kern: zie achtergevel in traditionele stijl, doch aangepast; bewaard dakgebint en stucplafonds.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Grooten Wolsack [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74693 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.