erfgoedobject

Hof van Palermo

bouwkundig element
ID
74703
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74703

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Palermo
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Hof van Palermo: toren
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig Hof van Palermo, gebouwd in 1476 door Jan Carondelet, eerste voorzitter van de Grote Raad. Benaming naar zijn zoon Jan, aartsbisschop van Palermo. Oorspronkelijk was het hof door een voorgebouw van de straat afgesloten, doch het enige overblijfsel is de vierkante zadeldaktoren. In 1807 afspanning "Saele van Apollo" en in 1889 rijtuigenverhuurder "Den Posthoorn". Heden "Koninklijke Kunsttapijtweverij G. De Wit".

Nummer 18. Breedhuis; dubbelhuistype met gecementeerde 19de-eeuwse lijstgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen op arduinen sokkel onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen; arduinen lekdrempels. Houten kroonlijst, deels op tandlijst en klossen. Oudere kern aangeduid in linkerzijpuntgevel van baksteen met zandstenen hoekblokken; gedicht rechthoekig venster met zandstenen negblokken en twee kleinere vensters in zandstenen omlijsting, eveneens gedicht; doorlopende muurband van zandsteen.

Rechthoekige huistoren van vier geledingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bak- en zandsteenbouw. Rechthoekige vensters in zandstenen omlijstingen.

Interieur: behouden stenen wenteltrap en laatgotisch kruisribgewelf.

Nummer 20. Leegstaand pand. Combinatie van diephuis (links) van oorspronkelijk twee bouwlagen (?) onder afgesnuit zadeldak (Vlaamse pannen) en breedhuis (rechts) van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); aanpalende muur met ingangspoort. Gecementeerde en verankerde straatgevels met schijnvoegen en bruingeschilderde plint. Rechthoekige muuropeningen; bruingeschilderde sobere winkelpui en vensterluiken; korfboogpoort in beschilderde zandstenen omlijsting met geprofileerd beloop, sokkels, imposten en sluitsteen.


Bron     : EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :

Aanvullende informatie

Na het vertrek van manufactuur De Wit stond het Hof van Palermo lange tijd te verkommeren. In 2006 werd het pand gekocht door de socialistische vakbonden die er kantoren in wilden vestigen. De restauratiekosten liepen echter te hoog op, waardoor de eigendom opnieuw te koop werd aangeboden. In 2013 realiseerde een vastgoedmakelaar er vijf luxe appartementen in.
  • http://www.vastgoed-vanloon.be/realisaties/woonerf-hof-van-palermo (geraadpleegd op 6 februari 2015)
  • http://www.gva.be/cnt/aid1450711/hof-van-palermo-opnieuw-te-koop (geraadpleegd op 6 februari 2015)
Auteurs : Dubaere, Barbara
Datum:
De Koninklijke Manufactuur [niet: Kunsttapijtweverij] Gaspard De Wit is hier heden niet gevestigd - wel al zeker 20 jaar in de Schoutetstraat. http://www.dewit.be/Contact-DesktopDefault.aspx?tabid=24≶=nl
Auteurs : Govaert, Carine
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hof van Palermo [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74703 (Geraadpleegd op )