Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Winkelhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de behanger F. De Ridder-Verbert, naar een ontwerp door de architect Jan De Vroey uit 1906. Ook het atelier achteraan in de tuin behoorde tot het oorspronkelijke bouwprogramma . Gelijktijdig realiseerde De Vroey op de rechts aanpalende percelen een statig ensemble van twee burgerhuizen voor Léon Van Roey.

Het winkelhuis De Ridder-Verbert behoort tot het vroege oeuvre van Jan De Vroey, wiens loopbaan midden jaren 1890 van start was gegaan. In deze periode bediende hij zich zowel van het conventionele neoclassicisme, het eclecticisme, als de art nouveau. Kort vóór de Eerste Wereldoorlog bracht De Vroey de neogotische Sint-Hubertuskerk in Berchem tot stand. Actief tot zijn overlijden in 1935, ontwierp hij tijdens het interbellum zowel in de klassieke beaux-artsstijl, als de meer eigentijdse art deco.

Met een gevelbreedte van drie traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rustte oorspronkelijk op een klassieke houten winkelpui met zijportaal, wortelmotieven op de pilasters, voluutconsoles onder de kroonlijst en een bewerkte hardstenen plint. Deze is omstreeks 1989 volledig uitgebroken voor een nieuwe pui met garage. De bovenbouw beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met uitgespaarde bovenhoeken. De eerste verdieping onderscheidt zich door cordonvormende lekdrempels en casementen tussen postamenten op de borstwering, de tweede verdieping door een doorlopend casement op de borstwering en een driehoekig fronton in de middenas. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een architraaf, een fries met casementen, en een houten kroonlijst met tandlijst op voluutconsoles.

Volgens de bouwplannen omvat de begane grond de winkelruimte en de traphal in het hoofdvolume, een kamer met bovenlicht en een veranda geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.