Burgerhuis De Kevie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Kevie

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Kevie

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Drij Koningen, brouwerij (1647), later zogenaamd Kevie (1775). Barok diephuis uit de 17de eeuw, verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en heropgebouwd in 1952 onder leiding van architect A. Roose.

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Krulgevel met natuurstenen parement; gebruik van arduin voor lijstwerk. Licht overkragende bovenverdieping op rondbogen met sluitstenen rustend op consoles. Boogvelden verfraaid met barokcartouches; centraal: voorstelling van kevie. Gekoppelde kruiskozijnen tussen waterlijsten op eerste en tweede bouwlaag; centraal rondboogvormig bovenvenster in een schouderboogvormige omlijsting; flankerende rechthoekige vensters onder segmentboogfronton. Tweeledige top voorzien van klauwstukken en bekronend pseudofronton met barokcartouche. Schouderboogvormig zoldervenster tussen twee ruitvormige luiken; erboven korfboogvormig luikgat.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde