Gildehuis Den Kleinen Zalm

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Innehuysken" waar de stadsrechten ontvangen werden. Na een brand, heropgericht in 1680 door de visverkopers en "Den kleinen Zalm" genoemd.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot het einde van de 17de eeuw. In de 19de eeuw herleid tot bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van doorlopende arduinen lekdrempels en rechthoekige deur in de rechtertravee. In de 20ste eeuw gedecapeerd, deur omgebouwd tot venster en vensters voorzien van stenen kruisen. Arduinen plint; stenen daklijst en houten kroonlijst. Behouden barokke dakkapel onder zadeldak met driehoekig fronton voorzien van oculus en topstuk met bolornament; rechthoekig venster gekantonneerd door langgerekte omgekeerde voluten.

Links ernaast brandgang, afgesloten door bakstenen muurtje met rondboogdeur, volgens M. Kocken tot het einde van de 19de eeuw zogenaamd Konijnengang, een verbinding tussen Zoutwerf en Korenmarkt.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde