erfgoedobject

Burgerhuizen van 1912

bouwkundig element
ID
74727
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74727

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1912
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1912
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gedeeltelijk aangepaste, art-nouveaugetinte rijhuizen van twee traveeën en souterrain + twee bouwlagen onder mansardedak, uit het begin van de twintigste eeuw, nummer 178 met jaartal 1912 in het topstuk; beide panden werden vermoedelijk ingetekend op het kadaster in 1913, maar de betreffende mutatieschets ontbreekt.

Licht gevarieerde lijstgevels met een parement van witte baksteen en decoratieve verwerking van gele baksteen voor de muurbanden en de boogfries in de venstertravee van nummer 178. De venstertraveeën worden overigens gemarkeerd door een deurvenster met balkon op de bel-etage en verschillend uitgewerkte dakvensters. Rechthoekige muuropeningen onder arduinen latei en vernieuwde erker in nummer 178, deels gedichte vensters in nummer 180; grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Deuren met lateiconsooltjes en flankerende voetschrapers.

Fraaie tegelpanelen in de boogvelden en op de fries van nummer 178; verweerde sgraffitopanelen in nummer 180.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1913/71.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuizen van 1912 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74727 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.