Kunstenaarswoning Isidoor Meyers

Straat Provinciestraat
Locatie Provinciestraat 75, Antwerpen (Antwerpen)

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woon- en winkelhuis

Beschrijving

Kunstenaarswoning van vier traveeën en twee bouwlagen + top in neo-Vlaamserenaissance-stijl, bouwdossier van 1880 naar ontwerp van de gebroeders Blomme voor de schilder Isidoor Meyers; in cartouche gedateerd 1881.

Bakstenen lijst- en puntgevel met dubbelhuisopstand, functioneel en decoratief gebruik van natuursteen voor banden, overhoekse topstukken en diamantkopmotieven, sierankers.

Hoofdverdieping met mozaïekpaneel (eerste travee) en balkonnetje (derde travee). Rechthoekige vensters met tussendorpel, gekoppeld rondboogvenster in puntgevel. Rondboogdeur in rijke omlijsting met wortelmotieven en maskerkopsleutel, brede afsluitende waterlijst en radvormig bovenlicht. Houten winkelpui rechts.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1880#1385.

Auteurs: Braeken, Jo; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita