Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Beschrijving

Typisch bedehuisje met neogotische inslag, opgetrokken in 1876 zie medaillon met inscriptie ANNO - S.M.R. 1876.

Volgens de kadastrale gegevens wordt de kapel opgericht door onderwijzeres Barbara Simoens. Volgens de literatuur zou de kapel opgericht zijn door Edmond Goethals. Tijdens de bevrijding van Gullegem op 15 oktober 1918 wordt de voortuin van de kapel ingericht als Engels kerkhof. Na de wapenstilstand worden de graven overgebracht naar het Dadizele New British Cemetery. Circa 1950 krijg de kapel een opknapbeurt waarbij het interieur opnieuw geschilderd en de deur vernieuwd wordt. In de jaren 1980 wordt de kapel opnieuw opgefrist. In 1991 wordt de deur volledig vernieuwd. Tot de jaren 1990 wordt in oktober jaarlijks een bedevaart gehouden van de parochiekerk naar de kapel.

Dieper in gelegen kapel aan de straat afgezet door gecementeerd muurtje met ijzeren hek, waartussen ijzeren poort. Paadje geflankeerd door voortuintje met sierplanten. Vrij monumentale wegkapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorafsluiting. Kunstleien zadeldak bekroond door klokkentorentje met houten lantaarn. Leien spits bekroond door kruis. Beraapte puntgevel met spitsboogportaal waarboven spitsbogig casement met opschrift "O.L.V. VAN LOURDES BID VOOR ONS". Vleugeldeur met bovenlicht met drielobben van 1991. Bakstenen zijgevels geritmeerd door twee spitsboogvensters met gekleurd glas in lood. Lisenen verbonden door fries.

Bepleisterd en beschilderd interieur, overwelfd door tongewelf met gordelbogen uitlopend op collonetten met verguld kapiteel. In oorsprong gewelf beschilderd met goudkleurige sterren (verdwenen circa 1950). Lambrisering van imitatie-hout van circa 1950. Altaar met Lourdesgrot met Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld. Naast dit beeld ook nog verschillende beelden van heiligen onder meer Heilig Hartbeeld. Eenvoudige neogotische communiebank met spitsboogarcade.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Gullegem, 1877/8.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: Aanwijzende tabel, Gullegem, artikelnr. 645.
  • VANDER STICHELE P., Het kapelleke van Lourdes te Gullegem, in 't Meiboompje, nr. 1, jg. 11, 1994, p. 5-12.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie