Teksten van Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7475

Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij ()

Deze woning werd samen met het links aansluitende huis gebouwd rond 1912 naar ontwerp van architect Jacques De Weerdt. Nummer 269 werd gebouwd als een café, de woning op nummer 271 was een winkelhuis met achterliggende diamantslijperij. Opdrachtgever was A. Van Erkelen, wonende in de Verlatstraat 27, centraal in de Antwerpse diamantwijk.

Beide huizen waren gekenmerkt door houten winkelpuien op de begane grond en witte bakstenen lijstgevels met fraai uitgewerkte dakvensters. De linkse woning was klassieker uitgewerkt, zonder invloed van de art nouveau, en is later ook verhoogd en verbouwd, onder meer met verwijdering van de cafépui, de decoratie en het schrijnwerk.

Bij nummer 271 zijn sierelementen en structuur van de winkelpui wel bewaard. Het is een woning in sobere art-nouveaustijl, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Parement van witte baksteen met groene bakstenen en hardstenen sierbanden en neoklassieke decoratieve panelen in witte natuursteen. Op de begane grond, een houten winkelpui waarvan de art-nouveau-roedeverdeling is verdwenen, en een sierlijk smeedijzeren balkon op derde bouwlaag. Spiegelboog- en hoefijzerboogvensters. Centraal tweeledig dakvenster met art-nouveau-fronton dat achter PVC-panelen is verdwenen.

De woning heeft een klassieke enkelhuisplattegrond, die evenwel werd aangepast aan de dubbele functie van de woning. Via de deur rechts in de winkelpui was de winkelruimte bereikbaar, maar ook het trappenhuis voor de bovenliggende woning. De deur in de linker travee leidt via een hele lange gang naar de achterliggende slijperij.

De diamantslijperij, een functioneel langwerpig gebouw onder platte bedaking achter de woning, met één gevel tegen de gemeenschappelijke muur rechts en één vrije, van grote vensterpartijen voorziene langsgevel, is qua volume nog bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1912 # 1041.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176113 (geraadpleegd op ).


Art-nouveau-winkelhuis ()

Art-nouveau-winkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, mogelijk naar ontwerp van J. De Weerdt, van circa 1913-14. Bakstenen lijstgevel met winkelpui en sierlijk smeedijzeren balkon op derde bouwlaag. Spiegelboog- en hoefijzerboogvensters.

  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 97.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Art-nouveau-winkelhuis met diamantslijperij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7475 (geraadpleegd op ).