Hof met acht bejaardenwoningen naar ontwerp van Julien Rotsaert, in 1952 gerealiseerd door de Brugse sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Heerd is Goud Weerd als uitbreiding van haar vooroorlogse tuinwijk.
Bouwgeschiedenis en situering
Vanaf 1943 bekeek de Brugse sociale huisvestingsmaatschappij Eigen Heerd is Goud Weerd plannen voor de uitbreiding van het bestaand tuinwijkje aan de Bosdreef samen met Henri De Bruyne, de chef-architect van de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken. Waarschijnlijk werd toen reeds gedacht aan bejaardenwoningen, aangezien Henri De Buyne aan dit woningtype in 1939 een artikel wijdde. In 1947 maakte de gemeentelijke bouwmeester Julien Rotsaert de definitieve plannen voor acht bejaardenwoningen maar het zou duren tot 1952 alvorens deze werden gerealiseerd door de firma Hollevoet (Torhout).
Typering en beschrijving
De aanleg en de architectuur van dit geheel ligt in de lijn van de traditionele godshuisarchitectuur met twee haaks op elkaar staande woninggroepen rond een groen hofje, dat van de straat is afgescheiden door een haag en metalen poortjes. Elk van de twee groepen bestaat uit vier woningen van één bouwlaag in spiegelbeeldschema. De architectuur is een gele baksteenbouw boven een donkerdere plint met rechthoekige vensteropeningen en korfboogvormige deuren, laatstgenoemde met nis voorzien van heiligenbeeld. Typerend wit schrijnwerk met kleine roedeverdeling en vensterluiken dragen bij tot het traditionele karakter van het geheel.
Evaluatie
Architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van de naoorlogse hoven met bejaardenwoningen. Bepalende erfgoedelementen zijn de inplanting (rond een groenzone) en de architectuur (homogeniteit, schaal, silhouet, muuropeningen en materialiteit).
Auteurs: Vandeweghe, Evert; Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vandeweghe E. & Gilté S. & Van Vlaenderen P. 2016: Acht bejaardenwoningen van 1952 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/184360 (geraadpleegd op ).
Acht woningen gebouwd voor "oude echtelieden" in opdracht van de maatschappij "Eigen Heerd is Goud Weerd". Architectuur in de lijn van de traditionele godshuisarchitectuur. Twee blokken bestaande telkens uit vier woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema tot stand gekomen in 1949 naar ontwerp van architect Julien Rotsaert (Brugge). Gele baksteenbouw boven een donkerder plint. Rechthoekige vensteropeningen en korfboogvormige deuren, laatst genoemde met nis voorzien van heiligenbeeld. Bewaard typerend schrijnwerk met kleine roedeverdeling.
Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Van Vlaenderen P. 2005: Acht bejaardenwoningen van 1952 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/74766 (geraadpleegd op ).