is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katoen- en wolweverij Vanden Reeck
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brugse geplantsoeneerde stadsomwalling
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katoen- en wolweverij Vanden Reeck
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige bedrijfsgebouwen van de katoen- en wolweverij Vanden Reeck. In onmiddellijke nabijheid van het landhuis, eigendom van Guillaume Vanden Reeck en Beatrice Vandenherreweghe. Gebouwen van 1861 tot 1882 in gebruik als weverij. In 1890 gebouwen omgevormd tot verkoopplaats van granen en zaden voor de Boerenbond. Vanaf 1924 in gebruik door firma Vander Cruysse die vloertegels verkoopt. Nu in gebruik als tentoonstellingsruimte en als kostuumatelier voor processies en stoeten.
Imposante bakstenen, verankerde constructie van twee bouwlagen hoog en afgedekt met zadeldak gevat tussen twee tuitgevels. Hoofdgevels met verbouwde begane grond en bovenaan afgezoomd met spitsboogfries doorlopende over de zijgevels. Zijgevels geritmeerd door segmentboognissen.
Interieur. Driebeukige ruimte met gietijzeren kolommen en troggewelven.
Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het gebouw werd in 1890 niet in gebruik genomen door de Boerenbond, maar door het Syndicaat van de Eigenaars- en Landbouwersbond (een aankoopvereniging voor meststoffen).