erfgoedobject

Katoen- en wolweverij Vanden Reeck

bouwkundig element
ID
74773
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74773

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige bedrijfsgebouwen van de katoen- en wolweverij Vanden Reeck. In onmiddellijke nabijheid van het landhuis, eigendom van Guillaume Vanden Reeck en Beatrice Vandenherreweghe. Gebouwen van 1861 tot 1882 in gebruik als weverij. In 1890 gebouwen omgevormd tot verkoopplaats van granen en zaden voor de Boerenbond. Vanaf 1924 in gebruik door firma Vander Cruysse die vloertegels verkoopt. Nu in gebruik als tentoonstellingsruimte en als kostuumatelier voor processies en stoeten.

Imposante bakstenen, verankerde constructie van twee bouwlagen hoog en afgedekt met zadeldak gevat tussen twee tuitgevels. Hoofdgevels met verbouwde begane grond en bovenaan afgezoomd met spitsboogfries doorlopende over de zijgevels. Zijgevels geritmeerd door segmentboognissen.

Interieur. Driebeukige ruimte met gietijzeren kolommen en troggewelven.

  • BEERNAERT B., Sint-Andries, Buiten de Smedenpoort 1, de weverij Vanden Reeck nu De Bond, in Open Monumentendag Vlaanderen 2001, p. 122-125.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Katoen- en wolweverij Vanden Reeck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74773 (Geraadpleegd op )