Gedenkteken ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Andries
Straat Canadaplein
Locatie Canadaplein zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Andries (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2004).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkteken ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Canadaplein zonder nummer. Gedenkteken ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen. "Eerste steen gelegd door de Heer G. Durein burgemeester 8-9-1947". Geplaatst in een speciaal daartoe aangelegd plantsoen met veelhoekig grondplan met in het midden een fontein. Een brede gebogen muur van bruinrode baksteen met geïntegreerde zitbank afgedekt met witte natuursteen. In de voorzijde zitten drie platen van witte natuursteen telkens met opschrift: "To the memory of the/ Canadian Heroes who died for/ Liberty and Civiliasation", "In aandenken der/ Canadese Helden Gevallen/ voor Vrijheid en Beschaving", "En souvenir des/ Héros Candiens tombés pour/ la Liberté et la Civilisation". In de achterzijde een witte plaat met ahornblad.

  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden ... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, 1996, pagina 357.

Bron: Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Van Vlaenderen, Patricia

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Canadaplein

Canadaplein (Brugge)

is gerelateerd aan Suikeresdoorn als vredesboom

Canadaplein zonder nummer (Brugge)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Gedenkteken ter nagedachtenis van de bevrijding van Brugge door de Canadezen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74775 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.