Herberg 't Godts

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg 't Godts

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd " 'T GODTS", zie opschrift zijpuntgevel. In 1545 had de herberg en de bijhorende landerijen een oppervlakte van 35 gemeten waarvan slechts vijf als zaailand werden gebruikt en de rest braakliggende grond was. Het geheel was eigendom van de abdij van Sint-Andries. Op een kaart van 1776 met weergave van de eigendommen van de abdij van Sint-Andries staat de herberg weergegeven als een éénlaagsgebouw van drie traveeën onder zadeldak. In 1797 werd de herberg en bijhorende landerijen als nationaal goed verkocht. De herberg bleef bestaan tot 1833. In 1835 staat het eigendom van Julien d'Hanins de Moerkerke - van Outryve omschreven als een huis met bijhorende boomgaard, land en bos. In 1875 wordt langsheen de hoeve een aardenweg aangelegd naar aanleiding van een verdeling. Vandaag in gebruik als woonhuis met bijhorende stallingen.

Woonhuis vermoedelijk uit de 17de eeuw, van drie traveeën waaronder twee opkamertraveeën onder pannen zadeldak gevat tussen twee tuitgevels. Het woonhuis wordt uitgebreid in 1884 en in 1956. Verankerde bakstenen lijstgevel, witbeschilderd boven een gepekte plint. De ingang zat oorspronkelijk in de voorgevel. Verplaatst naar achtergevel naar aanleiding van latere uitbreiding. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, voorzien van 19de-eeuws schrijnwerk en luiken. Schrijnwerk geschilderd in de typische kleuren van de familie van Outryve d'Ydewalle.

Interieur. Bewaarde moerbalken met eenvoudige balksleutels en deels bewaarde kinderbalken. Opkamer boven de kelder met tongewelven is voorzien van rode tegels.

Bijgebouwen, oorspronkelijk in gebruik als stalling met witbeschilderde verankerde bakstenen gevels boven een zwart gepekte plint. Gevels opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van schrijnwerk in de typische kleuren van de familie van Outryve d'Ydewalle.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Andries, 1884/12, 1956/95.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds Mestdagh, nummer 1386.