Herberg Hermitagie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Hermitagie

Beschrijving

Voormalige herberg zogenaamd "HERMITAGIE", zie opschrift. Oorspronkelijk een stuk grond begroeid met laag struikgewas omringd door een dubbele gracht met in het midden een kluis waarin een eremijt woonde. De kluis verdween in 1578 met de geuzentroebelen. Op een kaart van 1776 met weergave van de eigendommen van de abdij van Sint-Andries staat de herberg weergegeven als een éénlaagsgebouw van drie traveeën onder zadeldak. Het eigendom staat in 1835 omschreven als een huis met bijhorend land, boomgaard, tuin en bos. In 1885 bouwen van schuur.

Huidig gebouwenbestand volgens datering op de gevel van het woonhuis in 1730 tot stand gekomen. Uitbreiding van het woonhuis in 1885 en in 1927. Laag woonhuis van drie traveeën onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels. Verankerde bakstenen witbeschilderde gevels boven een gepekte plint. Rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk geschilderd in de kleuren van de familie van Outryve d'Ydewalle. Stal, schuur en varkenskot, van verankerde witbeschilderde baksteen boven een zwart gepekte plint.

Kapelletje "Ter Wind" gelegen op het erf van de hoeve bevond zich oorspronkelijk langs de Hoge Weg bij de hoeve Ter Wind. Met de verkaveling aldaar van 1970 bleef het kapelletje staan, maar werd in 1981 hier herbouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Andries, 1885/80, 1927/26, 1931/58, 1949/66, 1956/95, 1963/76.
  • PENNICK J., Toponymen langs de Diksmuidse Heirweg, in Brugs Ommeland, nummer 3, 1961, p. 9-10.
  • STORME L., Kapellen, in 900 jaar Sint-Andries parochie 1100-2000, 2000, p. 76.