Winkel Claus

Beschrijving

De ondertussen gesloopte opvallende winkel met bovenliggende appartementen van M. Claus werd ontworpen door architect Huib Boste in 1938. De architect tekende ook de plannen voor de verbouwingen in 1947 (achterbouw en schuilkelder) en 1953 (keukens).

Het pand bestond uit vier bouwlagen onder een platte bedaking. De lijstgevel kreeg een uitgesproken modernistische vormgeving, met een tweeledige aanpak voor enerzijds de duplexwinkel en anderzijds de twee appartementen. De gelijkvloerse verdieping was oorspronkelijk een opengewerkte etalage uitgevoerd in luxueuze materialen als marmer en Labrador gesteente, maar werd meermaals verbouwd. Op de tweede bouwlaag het opvallendste element van het pand, met name een gevelbrede glaspartij met teakhouten vaste raamdelen en openvallende ramen in staal voor de winkelverdieping. De twee bovenverdiepingen voor de appartementen kregen een monumentale halfronde erker, grotendeels beglaasd. De twee appartementen kregen een gelijkaardige indeling, met woonkamer aan de straatkant, keuken en slaapkamer aan de binnenkoer en badkamer en twweede slaapkamer aan de achterkant; middenin een hal met vestiaire.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 11694, 18 # 12154, 18 # 12677, 18 # 23443, 18 # 27187, 18 # 30634.
  • DE WINTER L., M. SMETS & VERDONCK A. 2005: Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen, 182-183.