Winkel Claus ()

De ondertussen gesloopte opvallende winkel met bovenliggende appartementen van M. Claus werd ontworpen door architect Huib Boste in 1938. De architect tekende ook de plannen voor de verbouwingen in 1947 (achterbouw en schuilkelder) en 1953 (keukens).

Het pand bestond uit vier bouwlagen onder een platte bedaking. De lijstgevel kreeg een uitgesproken modernistische vormgeving, met een tweeledige aanpak voor enerzijds de duplexwinkel en anderzijds de twee appartementen. De gelijkvloerse verdieping was oorspronkelijk een opengewerkte etalage uitgevoerd in luxueuze materialen als marmer en Labrador gesteente, maar werd meermaals verbouwd. Op de tweede bouwlaag het opvallendste element van het pand, met name een gevelbrede glaspartij met teakhouten vaste raamdelen en openvallende ramen in staal voor de winkelverdieping. De twee bovenverdiepingen voor de appartementen kregen een monumentale halfronde erker, grotendeels beglaasd. De twee appartementen kregen een gelijkaardige indeling, met woonkamer aan de straatkant, keuken en slaapkamer aan de binnenkoer en badkamer en twweede slaapkamer aan de achterkant; middenin een hal met vestiaire.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 18 # 11694, 18 # 12154, 18 # 12677, 18 # 23443, 18 # 27187, 18 # 30634.
  • DE WINTER L., M. SMETS & VERDONCK A. 2005: Huib Hoste 1881-1957, Antwerpen, 182-183.

Auteurs:  Hooft, Elise

Woon- en winkelhuis ()

Woon- en winkelhuis naar ontwerp van Huib Hoste (1881-1957), van 1938, waarbij eerste en tweede bouwlaag met winkelfunctie zich duidelijk onderscheiden van derde en vierde met woonfunctie, zie vlakke uitwerking van de benedenbouw tegenover kolossale gebogen erker van de bovenbouw. Opvallend grote glaspartijen. Inspringende dakverdieping volgens bouwplan voorzien van daktuin.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1938, Modern Archief 21.190, dossier 11.694.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita