erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
7485
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7485
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dit ondertussen afgebroken neoclassicistische burgerhuis werd in 1889 ontworpen door architect Arthur Vande Walle voor tandarts Hector Minne. De woning telde drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en behoorde daarmee tot de standaard typologie van het burgerhuis op het einde van de 19de eeuw in Antwerpen. De neoclassicistische lijstgevel had een bepleisterd en witgeschilderd parement op hoge arduinen sokkel met getraliede keldervensters. Rechthoekige muuropeningen tussen aflijnende pilasters met waterlijst of driehoekig fronton. Markant bel-etagebalkon op voluutconsole met dropmotief, uitgewerkte ijzeren leuningen, ook voor de flankerende vensters, deurvenster bekroond met driehoekig fronton. Klassiek fries met trigliefen, guttae en metopen, onder houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 256.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7485 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.