Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Dit ondertussen afgebroken neoclassicistische burgerhuis werd in 1889 ontworpen door architect Arthur Vande Walle voor tandarts Hector Minne. De woning telde drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak en behoorde daarmee tot de standaard typologie van het burgerhuis op het einde van de 19de eeuw in Antwerpen. De neoclassicistische lijstgevel had een bepleisterd en witgeschilderd parement op hoge arduinen sokkel met getraliede keldervensters. Rechthoekige muuropeningen tussen aflijnende pilasters met waterlijst of driehoekig fronton. Markant bel-etagebalkon op voluutconsole met dropmotief, uitgewerkte ijzeren leuningen, ook voor de flankerende vensters, deurvenster bekroond met driehoekig fronton. Klassiek fries met trigliefen, guttae en metopen, onder houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 256.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise

Burgerhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in neoclassicistische stijl, uit derde en vierde kwart 19de eeuw. Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op hoge arduinen sokkel met getraliede keldervensters. Markant bel-etagebalkon op voluutconsole met dropmotief, uitgewerkte ijzeren leuningen, ook voor de flankerende vensters. Rechthoekige muuropeningen tussen aflijnende pilasters met waterlijst of driehoekig fronton. Klassiek fries met trigliefen, guttae en metopen, onder houten kroonlijst op modillons en tandlijst.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita