Teksten van Eclectisch burgerhuis

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/74858

eclectisch burgerhuis ()

Eclectisch woonhuis van ca. 1900 met imposante gevel voorzien van een parement van geglazuurde baksteen boven een begane grond van arduin. Eveneens gebruik van arduin voor de speklagen. Enkelhuis bestaande uit twee brede traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak voorzien van pittoreske dakkapel met smeedijzeren windvaan. Hoger opgetrokken rechtertravee uitgewerkt als risaliet en afgewerkt met traptop en voorzien van een smeedijzeren windvaan. De begane grond van arduin is opengewerkt met een brede korfboogpoort met behouden schrijnwerk. Breed beneden venster met centrale zuil, afgeronde bovenhoeken en gietijzeren I-balk met bloemmotieven. Op de verdieping rechts, samengestelde boognis met gekoppelde rondboogjes boven het balkonvenster met sierlijk gebuikte smeedijzeren leuning. Het venster op de tweede verdieping is rechthoekig uitgewerkt en geplaatst onder een I-balk met bloemmotiefjes, erboven een rondbooglicht met gekleurd glas. De top is voorzien van een ovale oculus. De poorttravee links is op de verdieping voorzien van een rechthoekig venster met afgeronde bovenhoeken en voorzien van een metalen I-balk met bloemmotieven. Sierlijk bebuikte gietijzeren balkonleuning, op de verdieping gelijkaardig uitgewerkt voor een balkonvenster.

Vrij eenvoudig uitgewerkte achtergevel, verankerde baksteen. Haaks op het hoofdvolume een aanbouw van één bouwlaag onder een plat dak. Witbeschilderde baksteenbouw. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, o.m. geplaatst onder metalen I-balk met bloemmotief. Grote schuifpoort waarboven een dakvenster uitgewerkt als een laadluik.

Interieur

Klassieke plattegrond. Links doorrit, geritmeerd door halfzuilen met Korinthische kapitelen. Bewaarde vloer vermoedelijk uit de jaren 1920-1930. Rechts enfilade van salons, die visueel gescheiden zijn door zuilen, opgebouwd uit een vierkante sokkel waarboven een zuil voorzien van rijk stucwerk bestaande uit o.m. acanthusbladeren en kapiteel van de Korinthische orde. Eenvoudige marmeren schouwen. Plafonds met bewaard lijstwerk. Bewaarde cementtegelvloeren. Achterliggende imposante traphall verlicht door een bovenlicht met gekleurd glas. Toegankelijk via deuren met geëtst glas en in combinatie met kleine roedeverdeling met gekleurd glas. Bewaarde trap en cementtegelvloer met florale motieven. Achterliggende ruimtes met bewaarde cementtegelvloer en deuren.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 9/1920.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/31005/113.1, Eclectisch burgerhuis (GILTÉ S. 2013).
Auteurs:  Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. 2013: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/437911 (geraadpleegd op ).


Eclectisch burgerhuis ()

Eclectisch woonhuis van circa 1900 met imposante lijstgevel voorzien van een parement van geglazuurde tegels boven een begane grond van arduin. Eveneens gebruik van arduin voor de speklagen. Hoger opgetrokken rechtertravee uitgewerkt als risaliet en afgewerkt met traptop (smeedijzeren windvaan) voorzien van samengestelde boognis. Op de verdieping meerdere smeedijzeren balkonleuningen. Bewaard schrijnwerk en dakkapel met smeedijzeren windvaan. Behouden interieurelementen.


Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Gilté S. & Van Vlaenderen P. 2005: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/74858 (geraadpleegd op ).