Directeurswoning Geerardijn

Deelgemeente Sint-Andries
Straat Gistelse Steenweg
Locatie Gistelse Steenweg 108, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Sint-Andries (adrescontroles: 13-11-2007 - 14-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Andries (geografische inventarisatie: 01-03-2003 - 31-08-2004).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Directeurswoning Geerardijn

is beschermd als monument Directeurswoning Geerardijn

Beschrijving

Gistelse Steenweg nummer 108. Voormalige woning Geerardyn horend bij de drukkerij aan de Zandstraat. Typische interbellumwoning van 1926 naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge). Huidig uitzicht resultaat van “Kunstige Herstelling” naar ontwerp van architect Veerle Ketels (Brugge) in 1994-1995. Bruinrood baksteengebruik voor het lage inkomblok en bruingele baksteen voor de rest van het gebouw. Driedimensioneel karakter door in- en uitspringende volumes met erkeruitbouwen en luifels. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Voortuin met vernieuwde afsluiting die de buisleuning vervangt.

• STADSARCHIEF BRUGGE, Bouwvergunningen, zonder nummer 1926.
  • BERTEN J., Merkwaardige huizen, Gistelse Steenweg 108, in Kroniek van Sint-Andries, nummer 89, 1996, pagina 29.
  • VERDONCK A., Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.

Bron: Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Vanwalleghem A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Andries, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL19, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Gilté, Stefanie & Van Vlaenderen, Patricia